Thursday, March 24, 2011

budak tudung labuh kurang marketable ke??

bismillahirrahmanirrahim..

betul ke budak tudung labuh kurang marketable? entahlah, saya perasan je kot, saya pun bukanlah baik or labuh sangat tudungnya.. ntah-ntah memang saya tak perform during interview.. huhu. perlu ke kita hipokrit sesekali hanya untuk dapatkan sesuatu pekerjaan?? huh. tepuk dada, tanyalah iman..

penah saya dengar2 dulu la kan, tak sah kalau muka ni tak touch sket. kurang2 pun pakai la bedak asas, eyeliner, lip gloss. kalau tak, interviewer panggil selekeh. oh, kalau begitu sangatlah jelas bias nya ^_~

antara soalan kesukaan interviewer? (ni pengalaman sendiri punya tau)

1. please brief about yourself? (soalan ni confirm keluar. be prepare. first impression is soOoo important. cite la sedikit sebanyak belajar di mana, dalam bidang apa, tinggal di mana, adik beradik, dan personaliti terhadap kerja)

2. what is your strength and weakness? (kalau soalan camni keluar, korang kene prepare jawapan yang positif je. strength semestinya lah positif kan, jadi korang kena berhati-hati kat weakness je lah. pastikan kekurangan korang tuh boleh jadi positif. contohnya korang ni seorang perfectionist. semestinya lah kerja yang korang lakukan sangat lambat kan, tapi korang boleh kata kerja tu teliti, tiada silap dan siap tepat pada waktunya. ..)

3. what is your expectation about this job? (korang cakaplah yang penting dapat pengalaman. kalau berkaitan dengan apa yang korang belajar kat U tu, cite lah yang korang ingin aplikasi kan teori-teori yang korang dah penah blaja dulu..)

4. people always says that this job is difficult and stressful. Then how you manage your stress? (ha kalau soalan yang camni plak keluar camni? time ni saya terkebil jugak nak jawab.. tapi korang boleh jawab.. manade kerja yang senang.. awal-awal lagilah freshy, memang la agak payah nak mengayuh, insyaAllah nanti makin cekap.. cara nak atasi stress; paling senang jangan keluar langsung perkataan 'stress' dari mulut korang. kedua; pasang niat 'I can handle this job! I can handle this job!', be positif ok ^^)

5. please tell me about current issues? (contoh kalau korang blaja dalam bidang ekonomi, kena kaitkan lah isu semasa tu dengan ekonomi. lagi terperinci lagi bagus!)

dan pelbagai soalan lain, depends on company.. jangan lupa bawa resume, salinan IC, salinan sijil SPM, dan salinan sijil kelulusan akademik! All the best!!


wallahu'alam~

10 comments:

FaRHaNa-KuN said...

haha maybe not all, but you cant avoid the possibilities of bias time nak mintak keje. kte pun tak makeup. overweight lagi lol XD so dont worry, you'll be much perfect candidate than i am XD GANBATTE!

::blog anak jawer:: said...

kak al dah g interview ke...cmne..dpt x ek...yg part tudung labuh tu knape lak...i like peoplw who wear tudung labuh...:8)

al said...

farhana-kun: uhu. thanks support kt. ni y kuat smgt blik ni. thanks! ^^ awk kje mne? kne slalu b'syukur (=

AJ: da interview, 4 co da. y last ni alhamdulillah dapat, tp gerak kje a bit confusing. kne wat solat istihkarah jugak ni.. (jgn2 heboh k)

seha: (xtaula nape comment awk xkuar, even kt da published) iye kt knal awk.. awk br pasan kt ke.. :p

al said...

AJ: kdg2 rse a bit unmarketable towards myself. tp jgn rsau, penampilan masih tidak berubah. walau tak labuh sgt, tp masih istiqamah insyaAllah.. kirim salam semua sahabat2 ye.

FasiHaH SupiaN said...

seha? hiyaa, dia mengetahui nama ku...alamak...siapa ya???hurmmmmmmmmmmmm

::blog anak jawer:: said...

waaaa...congrate ea... seronok2...hehehe

FaRHaNa-KuN said...

kte tgh carik keje lagi. baru start carik keke ;D awk da dpt ke? kalo dah alhamdulillah ;D

A U L A A' said...

seha: aik, betul2 xtau ke? ingt b'lakon je.. cube tanya AJ :p hehe

AJ: oho tp xtaula.. masih indifferent. mcm kene tipu pun ada.. doakan yg terbaik k..

farhana-kun: tulah, mcm kt ckp ngn AJ, dpt tp cam pelik sket gerak kerjanya. awk br grad gak ke? awk mintak mne?

FaRHaNa-KuN said...

aa pelik gerak kerja? apekah? tak same ngan zaman blaja2 dlu ke? haah baru grad gak. merata da mintak. tunggu interview je keke ;D

al said...

a'ah tahla.. rmai gak y suh tolak.. huhu.. ble2 jmpe ti kt cte ngn awk eyh? hehe :p ti da dpt kje bgtau la ek. all e best feno!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...