Saturday, January 29, 2011

welcome new bloggers ^^

sedar tak sedar, ramai yang sudah berblog, tapi ada jugak yang masih lum lagi ceburi bidang ni tau.. jadi entri kali ni khas untuk new-bloggers-to-be!

mudah je.

1. lawati http://www.blogger.com/
2. daftar di situ. lebih mudah kalau anda menggunakan
    google account. hanya gunakan email gmail dan
    password yang sama dan ikut sahaja wizard.
    (jika anda masih lagi belum memiliki gmail, boleh juga,
     tapi mungkin agak berbelit proses nya. jadi dapat kan
    satu gmail segera!)
3. tahniah! anda sudah berjaya memiliki satu blog!
4. untuk menarik lebih minat, anda boleh mencari
    pelbagai blog template hanya search di google.
    atau pun trus klik di sini.
5. jika anda seorang yang suka kan icon, boleh juga
    klik sini untuk mengikut tutorial.
6. untuk perkhidmatan shoutbox boleh lawati web ini.

selamat mencuba dan salam pena! ^^

p/s: ain, dah ada blog nanti jangan lupa share ngn kita.

Thursday, January 27, 2011

yeah!

salam..

akhirnya training sebulan tamat juga. kami se-geng alhamdulillah juga dapat siapkan projek kami! :) for us from economics and business background and dunno anything on drawing successfully done our MEGA PROJECT named UNSTOPPABLE. it is black and white, only the main characters are colored. but for you, it maybe just a piece of cake ;p


video

amacam, klaka right? kami masih amatur. ceewah! tapi a lit bit sad. at the end of our presentation, our scenes doesnt come out while we have tried 5th to 6th times using the same application. uhu. is it sometimes technical errors also unstoppable? huu..

lets share our moment se-kelas! ^^

dari kiri: sufi, firdaus, fauzan, hassan, muk, sir kumar, huda, asma, fatin, aiyu, ika, ain, atif, syikin, dan sekecil of me.
 gurls!
in front is my team mates!

sekian sahaja dari saya kali ini.. saja nak update!

p/s: untuk semua warga IIUM am nya dan semua famili TA khasnya, selamat bercuti! :)

Sunday, January 16, 2011

hari-hari lepas




alhamdulillah selesai jugak hari-hari mentelaah soft skill. interpersonal skill. creative problem solving. project management. business etiquette. employability skill. 5 hari straight! memang cam nak muntahlah. tapi intipati dan keberkesannanya terpulang pada kita. belajar adalah fardhu ain, mempraktikkannya adalah ___? tepuk dada tanya iman.

senang kata, 5 hari tanpa internet; tanpa photoshop dan blogging, memang boleh meruntuhkan kesemua interest terbaru saya. jadi dalam kelas-kelas softskill ni lah saya sibuk merangka dan mendapatkan sebanyak mungkin mutiara kata. antara mutiara kata yang menarik minat di hati:

mutiara kata #1: less selling, more sharing -anonymous-
andaikan kita sebagai distributor herbalife, niat is the first. dah pung pang, pung pang cite, orang tu tak jadi beli, apa kita rasa? penat, buang masa dan lebih teruk lagi rasa nak give up.tapi kalau niat kita untuk share info about health, kita tidak akan rasa begitu. sebaliknya, kita akan bercerita lebih super pung pang untuk berkongsi dengan orang lain. ^^

mutiara kata #2: forgive and forget. thanks for a lesson -anonymous-
pernah tak terkena kawan makan kawan? memang sakit hati. sedih dapat kawan camni. tapi siapa kita untuk menghukum mereka? just say to her/him: 'thanks for the lesson!' 

mutiara kata #3: life is a mystery, is not a problem to be solved -anonymous-
if something happen, we keep wondering why this, why that, and sometimes it cannot be solved. just leave it mystery. mesti ada hikmah di sebalik kejadian..

mutiara kata #4: trying is a noisy way of saying no progress -warren bennis-
ibu ayah korang mesti mengharap sesuata kat korang kan.. then apa yang korang jawab? ye ibu, ye ayah.. saya 'cuba'.. gitu? lebih baik korang jawab baik ibu, baik ayah, saya akan buat yang terbaik!

banyak lagi, tapi praktikkan ni dulu ok.


btw, selamat beramal! ^^ 

Saturday, January 15, 2011

what HOT's today? hoho

salam kebahgiaan :D

ni realiti sekarang. bila dah meginjak alam dewasa ni, alih-alih tanya dah habes blaja? sudah.. keje kat mana? lau da dapat tu alhamdulillah.. ramai lagi yang masih menganggur tau. [termasuklah diri ini. haha], pastu plak orang tanya, bila lagi nak langsung? ha.. jangan wat-wat tak faham plak.. bila nak langsung perkahwinan maksudnya. hadoai.

ops bukan saya katakan saya akan kahwin dalam masa terdekat ni, tapi yela, memang sekarang hot topic ni. haha, tu yang saja nak kongsi dengan korang..

jom kita cuci mata! dan berangan! wee ^^

tema pilihan hati: putih. suci. i like simple yet casual and nice! contemporay gitu. ceewah.


baju plak macamana? *kelip-kelip mata




 eh mestilah nak yang muslimah.. ni cuci mata je okey.. leh alter kan.. emm. kasut plak.



bilik tidur? hehe. okey tgk ni.. 




taste korang sume mungkin lain. boley la cuci mata di www.kahwinmall.com www.weddinginspirasi.com dan lain lagi. selamat menjamu mata ;)

Saturday, January 8, 2011

hasad dengki

salam..

kita ni manusia, memang lumrah ada je tak puas hati kan.. kalau contoh dengan kawan-kawan, bila dah rapat sangat.. benda kecil pun leh buat kita terasa kan. apatah lagi bila bersaudara. air dicincang pun takkan putus. tapi sebagai manusia yang beragama dan bertamadun ni, jangan lah sampai menghukum seseorang itu hanya mengikut kata hati. memang belum terjadi kepada saya, tapi ramai sekarang yang saya dengar dan lihat realitinya yang menggunakan ilmu sihir. A hantar ke B, B balas hantar balik ke si A.. MasyaAllah.. siapalah kita? sanggup ye mereka melihat rakan atau saudara mereka sendiri sakit terlantar, ada yang sampau separuh gila.. Allah.. kita tidak pernah berlaku salah ke? even Rasulullah pun memaafkan umatnya. yang mereka tahu, bila mahu kahwin 4, pandai pulak ikut sunnah nabi..

Firman Allah s.w.t.: “Demi Allah, sesungguhnya orang-orang Yahudi itu telah meyakini bahawa barang siapa yang menukar (kitab Allah) dengan sihir itu, maka tidak akan mendapatkan bahagian (keuntungan) di akhirat” (Al Baqarah, 102).

"Hukuman bagi tukang sihir ialah dipenggal lehernya dengan pedang." (HR At-Tirmidzi, dan katanya: "Yang benar bahwa hadits ini mauquf.")
wallahua'lam. moga dijauhkan dari perkara mungkar..

Thursday, January 6, 2011

a start

salam semua..


bismillahirrahmanirrahim..

a start. yup. i'm newly start blogging :) same like you, sharing is caring-cum-loving right? ehe. lets from now we share more. memang.. orang kata baru nak bertapak semestinya agak susah.. bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian. yang pasti kena positif dan sentiasa berusaha kn? kn? ayat pun dah mula berputar-putar. tunggu sahaja entri akan datang okey!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...